Що відбувається з організмом людини, коли ми їмо помідори?

Помідори для людини є важливою складовою здорового харчування. Ці солодкі та соковиті плоди можуть допомогти в запобіганні ряду захворювань. Однак у них є і серйозні протипоказання. Сьогодні ми постараємося про це розповісти.

Помідор, він же томат — рослина із сімейства пасльонових. Перші плоди почали вирощувати в Південній Америці. У дієтології цей плід цінується за низьку калорійність: в 100 грамах всього 15—18 ккал. Водночас помідор являє собою натуральний підсилювач смаку, за що його дуже люблять: як шефи, так і хороші господині.

помідори для лікування в Києві

Помідори – це кландайк вітамінів і мікроелементів

В помідорах дуже багато вітаміну С. Звичайний середнього розміру томат забезпечує близько 30% добової норми споживання цього вітаміну для людини. В їх складі  вітамін К1 важливий для і здоров’я кісток та згортання крові В той час вітамін В9 відіграє важливу роль для нормального росту тканин і функціонування клітин, що особливо актуально для вагітних.

Однак найбільшу цінність в складі помідора представляють антиоксиданти. Нагадаємо, що антиоксидант – це молекула, яка здатна перешкоджати протіканню небезпечних для організму реакцій.

Томати —— основне джерело антиоксиданту під назвою лікопін. Як правило, чим червоніше помідор, тим більше в ньому цієї речовини. При цьому він зберігається і в приготованих томатах.

Вітаміни. Помідори

Однак людський організм при цьому здатний переробляти лише невелика кількість цього антиоксиданту: експерти рекомендують вживання 20 мг в день. Відзначимо також, що засвоєння лікопіну разом з джерелом жиру зростає в чотири рази. Саме тому дієтологи рекомендують їсти томати в поєднанні з рослинними жирами.

Основна користь лікопіну полягає в тому, що він допомагає запобігти захворюванням серця. Вживання томатів також знижує рівень поганого холестерину сироватці крові, зменшуючи або попереджаючи прояви атеросклерозу, підвищує еластичність стінок артерій, Його користь та висока  ефективність в профілактиці раку простати, легенів, шлунка і особливо молочної залози. Позитивний вплив лікопіну на травну систему включає наступні прояви: нормалізацію апетиту; активацію травних залоз; припиняє розмноження хвороботворних бактерій в кишечнику.

Деякі дослідження показують, щовживання лікопіну протягом 3 місяців покращує якість сперми у чоловіків з проблемами фертильності. Щоденне вживання лікопіну, в тому числі у вигляді біологічно активних добавок, може зменшити симптоми менопаузи, включаючи припливи, болі в суглобах, занепокоєння і депресію. Виявлено, що приймання лікопіну всередину, окремо або разом з іншими інгредієнтами, може захистити від сонячних опіків.

Користь томатів. Котел в Будинку

Протипоказання помідорів

  • Високий вміст в томатах щавлевої кислоти негативно позначається на людях, які страждають хронічними захворюваннями сечостатевої системи, а перш за все – сечокам’яної хвороби.
  • Щавлева кислота “затримує” виведення токсичних солей з організму, в результаті чого хронічні хвороби нирок загострюються. Це може привести до нападів ниркової коліки або іншим болючим, неприємним відчуттям.
  • Тому людям, які мають захворювання нирок або сечовивідних шляхів вживати томати (особливо в консервованому вигляді) вкрай не рекомендується.
  • Гіпертонікам теж слід з побоюванням відноситься до цього продукту. Їм теж особливо потрібно уникати томатів в консервованому вигляді.
  • Крім того, з томатами слід бути обережним людям, в кого є алергія на пилок трав. У них може виникнути алергія також на самі томати. Симптоми появляються аналогічні: набряк горла, рота або їх сильний свербіж.
  • Ні в якому разі не можна вживати в їжу листя лози помідорів, оскільки вони токсичні і можуть викликати сильне роздратування горла та рота, блювоту, діарею, запаморочення, головний біль, легкі судоми і навіть летальний результат.

Читайте також:

 

 

Оригінальний спосіб – як без зусиль очистити решітку після шашлику

 

Залишити відповідь

twenty − 19 =