- Administrator
- Крутой замес
- 0 Comment
- 3d, 3Д, Котел в Доме
Мабуть не знайдеш того, хто хоча би раз за життя не скуштував цієї ягоди та не знає, що таке ожина. Сьогодні мова піде саме про неї та корисні властивості ожини.
Для багатьох не новина, що дикі лісові ягоди мають свій, особливий смак, не зіпсований цивілізацією та хімічними добавками. А тому вони набагато корисніше ягід домашніх, на які витрачаються кілограми різних добрив. До цієї кагорти відноситься ожина-запашна – соковита і дуже солодка ягода. Знайти її можна в лісах та у деяких садівників-любителів, які навчилися вирощувати ожину в домашніх умовах.
За смаком ця ягода навіть краще малини. А корисні властивості ожини включають в себе довгий список вітамінів, мікро – та макроелементів.
Ожина це таблиця Менделєєва із безкінченної кількості вітамінів
Хімічний склад та калорійність ожини (100 г)
- Калорії-34 ккал;
- Вітамін С – 15 мг;
- Вітамін РР-0,4 мг;
- Вітамін В1-0,01 мг;
- Вітамін В2-0,05 мг;
- Вітамін Е – 1,2 мг;
- Вітамін А-17 мкг;
- Залізо – 1 мг;
- Калій-208 мг;
- Кальцій-30 мг;
- Натрій – 21 мг;
- Магній – 29 мг.
Лікування ожиною
Як і будь-яка ягода, що містить багато заліза та калію, дуже корисна для гіпертоніків і сердечників. Допомагає привести в норму електролітичний баланс організму. Завдяки вираженій сечогінній дії, позбавити від набряків та нормалізувати артеріальний тиск. Взимку, коли лютує грип, немає нічого кращого сушених ягід ожини або запашного варення з неї. Завдяки потужній загальнозміцнюючій дії, вона чудово знімає жар, підвищує захисні властивості організму.
Цистит відноситься до розряду проблемної хвороби, більше хворіють ним жінки. Ожиновий сік і компот зі свіжих ягід допоможуть назавжди забути про цю хворобу. Ще – відрегулювати кислотність сечі, щоб не утворювався пісок або, гірше того, камені в нирках і сечовому міхурі.
Корисна ожина і тим людям, які роками маються холециститом. Ягода нормалізує вироблення та рух жовчі, не даючи їй застоюватися в жовчних протоках. Тим самим перешкоджаючи утворенню нових каменів.
Ожина дуже добре справляється з запорами, оскільки має виражену проносну дію. Попутно вона виліковуює хронічні запалення і виразки та оздоровлює стінки кишечника,
Щоб назавжди забути про проблеми з кишечником, корисно в сезон з’їдати щодня жменю-другу ягід ожини. Антиоксидантні властивості цієї лісової ягоди також добре відомі з давніх пір. В народі кажуть: «Якщо ожина з’явиться на вашому столі, то старість і онкологічні хвороби будуть обходити вас стороною».
Знижений гемоглобін (свідчення недоїдання та виснажливих хвороб) – швидко прийде в норму, коли хвора людина стане їсти ожину кожен день хоча б потроху, пити її сік і насолоджуватися запашним варенням з цієї ягоди.
Що корисного у листі ожини
Свіжозірвані і висушені, вони зменшать жар, у жінок полегшать прояви клімаксу, допоможуть зарубцюватися ранам та також знімуть запалення шлунка. Для цього достатньо заварювати їх як чай і пити або прикладати як пов’язки до ран.
Ожина для чоловіків
Володіючи високим вмістом заліза і вітаміну С, ожина сприяє зміцненню захисних сил організму, покращує кровопостачанням усіх органів, в тому числі – і статевих. А це означає, що чоловік, який звик їсти ожину, не скоро дізнається гіркий смак невдач на любовному терені.
Користь та шкода ожини
Ожина може бути шкідлива тільки в одному випадку: якщо вона з якихось причин не переноситься організмом і викликає неприємні відчуття, тобто, якщо на неї виникає алергія. Всі інші люди можуть без побоювання насолоджуватися цією соковитою, чудовою ягодою.
Її можна їсти навіть діабетикам, людям із хворим шлунком, та взагалі всім-всім-всім, кому її смак припав до душі.
Ожину використовують для приготування варення, джемів, компотів. Ще вона – чудова начинка для літнього або зимового пирога. З ожини виходить чудове вино темно-рубінового кольору. Воно додасть настрою за святковим столом і просто прикрасить його своїм неповторним кольором.
Цікаво, що кущі ожини використовуються не тільки для отримання врожаю ягід, але і в декоративних цілях. В період цвітіння її великі білі квітки дуже прикрашають палісадник. Хоч ожина і вважається ягодою рідкісною, все-таки спробуйте відшукати ягоду на ринках або у великих супермаркетах. Її терпкуватий, смолистий смак навряд чи залишить вас байдужими.
Читайте сайті: Котел в Доме